Noi, românii, avem motive îndreptățite de mândrie atunci când îi evocăm pe strămoșii noștri, viteazul rege dac Decebal și înțeleptul împărat roman Traian. Chiar dacă „cununia” a avut loc cu vărsare de sânge de ambele părți, „copilul” nou născut - statul și poporul român - a cumulat toate calitățile și virtuțile celor două entități.
Oricum, după plecarea romanilor, în urmă a rămas un nou stat, unul mult mai puternic și mai bine organizat și un popor vorbitor al unei noi limbi, una născută din simbioza limbilor-mamă.
Hartă copiată din pliantul CETĂȚI ȘI AȘEZĂRI DACICE DIN MUNȚII ORĂȘTIEI al Centrului Local de Informare Turistică Costești |
Împăratul Traian - municipiul Deva |
Patru războaie de cucerire au purtat romanii împotriva dacilor. Primul război a fost pornit de împăratul Domitianus în anul 87 p.Cr., război care i-a permis lui Diurpaneus, conducătorul pus în fruntea armatei de către regele dac Duras, să repurteze o glorioasă victorie, conducătorul romanilor, generalul Fuscus, pierzându-și viața în luptă. După acest eveniment, Diurpaneus și-a căpătat renumele de Decebal (Onoratul viteaz).
Următoarele două războaie nu s-au mai bucurat de același final fericit pentru daci dar, aceștia, buni diplomați, au încheiat, de fiecare dată, o pace avantajoasă.
Lupta finală s-a dat în anii 105-106, Decebal pierzându-și regatul și viața, capitala Sarmizegetusa Regia fiind distrusă, iar Dacia devenind provincie romană.
De aici am achiziționat biletele de intrare. Căsuțele, aveam să constat ulterior, sunt construite după modelul circular al locuințelor dacilor. Prețul de intrare pentru adulți: 10 lei. Pentru copii, elevi și studenți: 5 lei.
De aici am achiziționat biletele de intrare. Căsuțele, aveam să constat ulterior, sunt construite după modelul circular al locuințelor dacilor. Prețul de intrare pentru adulți: 10 lei. Pentru copii, elevi și studenți: 5 lei.
Organizarea Sarmizegetusa Regia |
Pentru mine, călătoria la Sarmizegetusa Regia a fost dorită și efectuată nu doar în interes turistic, ci și inițiatic, Zamolxe, zeul suprem al dacilor, învăluindu-se de-a lungul timpului, pentru mine, într-o aură misterioasă ce se dorea descifrată. Sau, mă rog...
După cum se vede în schemă, cetatea și zona sacră se aflau în zona cea mai înaltă (1000 m.), între Cartierul civil de vest și Cartierul civil de est.
Sarmisegetusa Regia - schemă organizare |
Schema alăturată pune în evidență așezările civile, terasele, sanctuarele religioase și turnurile de observație.
Drumul pietruit ce cobora spre zona sacră |
Este impresionant acest drum lat de 4 metri și vechi de aproximativ 2000 de ani. Încerc să-mi închipui procesiunile religioase coborând spre zona sacră în vederea evocării marilor zeități.
Zona sacră |
Pentru imaginea de sus: În plan îndepărtat: sanctuarul mare rotund (29,40 m. diametru). În dreapta sanctuarului mare rotund: altarul de andezit (10 raze, 6,98 m. diametru, 30 cm. grosime). În plan apropiat, dreapta: sanctuarul mare nou (rectangular). În plan apropiat, stânga: sanctuar rectangular. În stânga extrem: sanctuarul mic rotund. Toate acestea și distribuția lor una față de cealaltă se pot observa și în fotografia alăturată.
Privind schema din dreapta și „îmbrăcând” elementele din imaginile de mai sus, putem să ne dăm seama de cum apărea arhitectura marelui templu în care se rugau strămoșii noștri. Sunt recunoscător acestor scheme afișate lângă fiecare element al sitului, deoarece mi-au permis să intuiesc felul în care arătau cetatea, zona sacră, construcțiile aferente și să înțeleg (în parte) organizarea strămoșilor noștri în comunitate.
Sanctuarul mare vechi - Templul de calcar |
În interiorul sitului au fost descoperite mai multe „ținte de fier frumos ornamentate, precum și un medalion din lut ars, depus ca ofrandă pentru divinitatea căreia îi era dedicat templul” (vezi descrierea de pe placa de prezentare).
Situl de prezentare al zonei sacre poate fi vizionat urmărind scurta înregistrare video de mai sus.
Pe bancă, și așteptându-mă răbdător, colegul și prietenul meu, Emil, cel care mi-a facilitat realizarea acestei călătorii.
Imagini din Cartierul civil de vest, imagini ce le includ și la capitolul „Frumusețile naturii”.
Frumusețile naturii.
Se vede zona de parcare, locul din care începe urcușul spre cetate |
Pe curând, prieteni!