sâmbătă, 23 iulie 2016

BRĂILA - FÂNTÂNA CINETICĂ

Fântâna Cinetică din Brăila, prin frumusețea și grandoarea sa, practic, a mutat, începând din anul 1989, anul inaugurării ei, centrul orașului în Piața Independenței, undeva mai aproape de Dunăre. Este o lucrare monumentală a sculptorului Constantin Lucaci (1923-2014), realizată în întregime din inox și are în componență patru elemente bine definite, așezate într-o linie imaginară, perpendiculară pe cursul bătrânului Danubiu. Nu știu cât de mult se îndepărtează conceptul sculptorului de cel al ilustrului săi înaintaș, Constantin Brâncuși. Nu mă consider un cunoscător și/sau critic de artă, dar eu observ multe asemănări între cei doi maeștri. Voi ce părere aveți?
Primul segment - detaliu

Elementul principal al primului segment

Bazinul principal, rotund, adăpostește un grup central format din patru elemente stilizate, suple, ce-și lansează spre înalt jeturile de apă. Pe circumferința bazinului se balansează, într-un dans leneș, un fel de înotătoare. Ne putem închipui orice, în funcție de imaginația fiecăruia. Eu, de exemplu, în figurinele centrale, văd niște elefanți cu trompele în sus. Dar, aș putea, la fel de bine, să observ jeturile unor balene ieșite la suprafață. Jocul jeturilor de apă nu te lasă să te pierzi în inerția unei zile plate și toride de vară.
Al doilea bazin. În stânga, în plan secund, se observă a patra componentă a complexului sculptural.
 
Vedere de ansamblu a primelor două bazine. În plan secund se observă Casa de Cultură a Tineretului.

Al doilea bazin. De formă dreptunghiulară, este caracterizat de cele două perdele paralele de apă ce-și fac jocul într-o fericită variație de înălțimi și culori.
Al treilea segment

Al treilea segment - detaliu

Al treilea segment - perspectivă
Al treilea segment se desfășoară terasat, pe mai multe trepte, fiecare fiind formată din trei piese. Ce văd eu? Niște delfini jucăuși ce-și însoțesc prietenii și-i înveselesc prin salturile lor deasupra apei. Observați culoarele formate de delfini și jocul culorilor.
Elementul al patrulea este o figurină aeriană, suplă, ce parcă s-ar vrea izvorul tuturor minunilor.


Al patrulea element


Într-un mod fericit (sau ne, depinde de interpretare), complexul celor patru elemente este completat de două repere culturale, situate la cele două capete ale liniei imaginare: Casa de Cultură a Tineretului, situată de cealaltă parte de bulevardului Călărași și o scenă de spectacole în aer liber ce, parcă, pune stavilă oricărei încercări de prăvălire a sistemului în apele Dunării. Cele două construcții fac cinste complexului sculptural doar prin funcția lor culturală, în rest... Casa Tineretului este o construcție comunistă, iar scena în aer liber este una provizorie, pentru spectacole de vară. Totuși, ar fi de menționat că prima instituție a găzduit spectacolele finale ale primelor două (sau trei?) Festivaluri Darclée, în timp ce scena în aer liber este gazdă, în fiecare an, a spectacolelor lirice programate de către organizatorii Festivalului pentru publicul larg. De altfel, Festivalul Darclée, în alternanță anuală cu cursurile de măiestrie susținute de către renumita artistă Mariana Nicolesco, au devenit adevărate repere culturale ale Brăilei de azi. Dacă vă nimeriți în partea finală a lunii august pe la Brăila...
Seara, vara mai ales, Fântâna Cinetică devine centrul cetății: loc de întâlnire și promenadă pentru îndrăgostiți, de tihnă și răcoare pentru pensionari (adeseori însoțiți de nepoți),  de joacă pentru copiii de toate vârstele.

Oh, să nu omiteți să vizitați centrul vechi al Brăilei! Clădiri vechi, multe  restaurate/terase, teatrul Maria Filotti, parcul cu ceas din centru... promit o postare ceva mai detaliată într-un viitor apropiat.

Iar acum, feeria nocturnă asigurată de fântâna cinetică în timpul călduroaselor nopți brăilene de vară. 
Acest element ar fi primul, pornind dinpre fluviu.
Al doilea element. Vedere dinspre fluviu.

Vedere dinspre Dunăre, spre Bulevardul Călărași. 
Al doilea element. Vedere laterală.
Idem.
Al doilea element. S-a schimbat culoarea.

Al treilea element.

Idem.
Al treilea element. Un bazin dreptunghiular străjuit de două perdele laterale de apă. Și, bineînțeles, jocurile de lumini.

Fântâna cinetică. Perspectivă dinspre Dunăre spre bulevard.

Fântâna cinetică, noaptea.
Admirați capodopera omului și a naturii. Era o seară cu cerul acoperit, dar aceasta nu i-a împiedicat pe brăileni să se întâlnească pe faleza bătrânului fluviu. Copii, părinți și bunici deopotrivă, toți își extrag energia și se hrănesc din aceeași sursă: poezia Dunării la Brăila, poezia lui Panait Istrati și a fabuloaselor sale personaje.  

Și pentru că o imagine filmată este parcă mai spectaculoasă, vă ofer și o înregistrare video:
 https://youtu.be/jDDw319kcIM