marți, 5 iulie 2016

BĂILE FELIX

Lacul cu lotuși din centrul stațiunii

Practic, celebra stațiune Băile Felix se confundă (până la identificare) cu comuna Sînmartin, situată în imediata apropiere a municipiului Oradea. De altfel, există o preocupare tot mai intensă a oficialităților din Sînmartin și Oradea să purceadă la o unire (să-i spunem așa) a celor două localități. Se intenționează organizarea unui nou referendum în acest scop.
Cât despre celebrul lac cu nuferi despre care am învățat cândva la geografie... nu-l mai căutați: în locul lui a rămas doar o mică mlaștină, o... palmă de loc umedă ce mai amintește de renumita atracție turistică ocrotită prin lege. Dar cum legile în România sunt făcute doar pentru oamenii cinstiți, exploatarea peste măsură a resurselor termale subterane a dus la secarea acestui lac. Nu, nu vă speriați, apele termale nu au dispărut! Ele se regăsesc în incintele multitudinii de hoteluri și vile, mai noi sau mai vechi, ce și-au tras propriile piscine pentru atragerea turiștilor. Să mai amintesc și despre încălzirea din timpul iernii ce se face utilizând aceleași ape termale...  

Strandul Apollo

Ștrandul Apollo, cu o vechime de mai bine de 100 de ani, atrage, încă de la început, prin arhitectura sa.

Vedere dinspre interior a clădirii strandului

 
La scaldă. Sunt plouat.


Vedere


Complexul President. Bazin în aer liber.

Complexul President. Te șfichiuiește apa cascadei.  Complexul President, în comparație cu strandul Apollo, are, la interior, mai multe bazine, cu tot felul de forme de hidromasaj. Reprezintă o soluție solidă pentru toate anotimpurile. Personal, îl prefer și vara, deoarece afară, are suficiente șezlonguri și umbrele. Și, cum pe vreme favorabilă, turiștii preferă varianta Apollo, eu sunt cel mai fericit bătrânel venit la băi.

 La băi, la Felix, întâlnești și pensionari, și părinți/bunici cu copii. Cu aproximație, dacă ar fi să aproximez vârstele întâlnite, cam de la o lună la... 62 de ani, cât am eu și... mai puneți, mai puneți!... 
Biserica din lemn ce se află în incinta parcului.

Cupola ce penetrează înălțimile.

 

În centrul stațiunii se află un parc. Parcul, aflat la marginea unei păduri ce eu nu am îndrăznit a-i descoperi hotarele, ca element central, găzduiește poarta de acces la strandul Apollo, un lac cu nuferi, un altul cu lotuși (și peștișori, și broscuțe...), un podeț între ele, biserica din lemn, o statuie a simbolului numit Eminescu, o alta a lui neica Creangă, băncuțe de odihnă, câteva restaurante, chioșcuri, magazine, un fel de bazar, langoși, porumb fiert, înghețată, vată pe băț, cântăreți ambulanți... Atmosferă tihnită.

Centrul, noaptea.


Doresc să închei acest periplu (care nu a fost deloc anevoios) printr-o înregistrare video. Deci: apă, soare, muzică, răcoritoare, spumă... într-un cuvânt: voie bună!

Note: Pitoresc stațiune: 10;
          Climă luna iunie: 9;
          Posibilități cazare: multiple;
          Cazarea mea: 10;
          Restaurante: 8,5;
          Calitate băi: 9.
          Altele: mai propuneți și voi.