sâmbătă, 8 august 2020

VULCANII NOROIOȘI de la Pâclele Mari

 


Considerați ca fiind o curiozitate de către turiști, dar un fenoment demn de atenția oamenilor de știință, vulcanii noroioși din județul Buzău atrag, în egală măsură, ambele categorii de vizitatori.
Despre vulcani, în general


Vulcanii noroioși iau naștere prin urcarea gazelor naturale provenite de la mari adâncimi și care, în drumul lor, antrenează pânzele de apă freatică și straturile de argilă întâlnite, ajungând la suprafață sub forma unui noroi ce pare a fierbe. 

Conform Wikipedia, în lume sunt aproximativ 1100 de vulcani noroioși, majoritatea aflându-se sub mări. Dintre cei de uscat, cei mai cunoscuți sunt în România și Azerbaidjan.
Cei mai spectaculoși vulcani noroioși din România se află în Subcarpații Buzăului - Rezervația Vulcanii Noroioși (30 ha.) - între localitățile Scorțoasa și Berca, formând patru zone distincte: La Fierbători, Pâclele Mari, Pâclele Mici și Beciu.
Toate imaginile prezentate în această postare sunt de la Pâclele Mari.
Impresionează nu numai spectacolul vulcanilor noroioși ce par a fierbe, ci și decorul arid format în jurul acestora, un decor ce mă duce cu gândul la western-urile cu Clint Eastwood sau - de ce nu? - la imaginile culese de sondele spațiale de pe planeta Marte. 


Șanțuri săpate în timp de noroiul vulcanic
Din păcate, vizitatorii, din dorința de a-i vedea mai bine și de a obține fotografii cât mai bune, se apropie nepermis de mult de marginea vulcanilor, distrugând din fașă craterele care încearcă să se formeze. Cu totul altfel ar arăta acești vulcani, inclusiv din punct de vedere al spectaculozității lor. 
Unde se termină deșertul, încep munții încărcați de vegetație. Ca de obicei, contrastele atrag.
Și totuși, conform informațiilor din acest tablou, se dezvoltă o vegetație variată în zonă. Spectacolul (mai mult pentru specialiști) trebuie căutat și dincolo de cele văzute la o primă descindere.
Un videoclip care vă va oferi posibilitatea să vedeți și să... admirați vulcanii „pe viu”, chiar dacă prin intermediul tehnicii. Oricum, „Vulcanii Noroioși” din zona Buzăului nu ar trebui ignorați de niciun iubitor de natură. Eu doar v-am lansat o provocare.