În tinerețe, mi-am dorit mult să văd lumea. Călătoream doar pe... globul pământesc și visam la cele mai depărtate, sălbatice și exotice locuri. Liber la visare! La un moment dat, a intervenit o revoluție - hm! - și... iată-ne viețuind într-un alt sistem politic, unul democratic. Putem călători! Ne... ajung banii? Dacă ne limităm la puțin... Se pot realiza vacanțe reușite? Cu bani puțini? Se pot! Asta doresc să vă transmit prin intermediul acestui blog. Așadar, la drum!
Parcul „Constantin Stere” din Bucov, localitate aflată în imediata apropiere de Ploiești, în partea de nord-est, pe malul stâng al râului Teleajen, reprezintă una din atracțiile turistice ale locului și, totodată, un loc de recreere frecvent căutat de locuitorii municipiului.
Parcul în sine, Casa Memorială „Constantin Stere”, Grădina zoologică, lacul, terasele cu mici și bere ca pe vremea lui nenea Iancu, locurile de joacă pentru copii... o adevărată oază de liniște pentru firile poetice...
La poezie vă invit și eu azi.
Și, pentru că poezia are locul ei bine definit aici, vă invit să vizionați și următorul videoclip, videoclip care prezintă, succint, „Aleea personalităților” din Parcul Memorial „Constantin Stere” din Bucov:
Dacă v-a plăcut, dacă vi se pare interesant subiectul, nu ezitați să vă spuneți părerea și, eventual, să aduceți îmbunătățiri prin noi informații sau imagini.
Venind dinspre Pătârlagele pe DN10 și continuând drumul spre nord, spre Barajul Siriu, cu vreo 10 kilometri înainte de acesta, virezi cu mașina la dreapta, luând-o spre localitatea Cașoca și, mai departe, spre destinația propusă, cascada Pruncea.
Parcarea... pe marginea drumului. Observați praful adunat pe luneta autoturismului din stânga.
Ultimii cinci kilometri reprezintă o încercare pentru mașină și șofer, drumul fiind unul forestier, „pavat”doar cu pietriș, bine bătătorit, într-adevăr, dar... tot îți pune la grea încercare amortizoarele, ambreiajul, frâna și... răbdarea.
Spectacolul final - decorul natural cu tot ce se înțelege prin aceasta: căderea apei însoțită de „cântecul” ei zgomotos, dar monoton și plăcut, vegetația îmbrăcată în haine noi și intens colorate, stâncile cu poveștile de noi doar ghicite doar, dar bine păstrate în folclorul local, concertul neîntrerupt al păsărelelor - justifică însă efortul, cheltuiala și... nervii de până atunci. De cum am coborât din mașină, fermecat de frumusețile înconjurătoare, am și început să folosesc declanșatorul aparatului de fotografiat:
Primul panou indicator care ne confirmă că da, am ajuns aproape de destinația propusă...
... că suntem pe drumul bun...
... coborâm câteva trepte pe o scară de lemn și...
... se vede cascada!
Nimeni nu vrea să piardă nimic din frumusețile ce i se oferă și, folosindu-și fiecare aparatura din dotare, încearcă să înregistreze în micile „jucării” momentele ce se vor cere relatate mai târziu amatorilor de povești frumoase.
Oriunde ai privi, nu ai cum să nu fii impresionat de frumusețea și puritatea Mamei Naturi.
Formațiuni stâncoase din care se încăpățânează să apară - cum, oare, Doamne?! - o vegetație puternică, adaptată perfect condițiilor vitrege ale locului.
Revenind în apropierea scărilor, o zonă în care, după ce te-ai cocoțat pe pietre să prinzi cele mai bune unghiuri, te simți obosit și ai dori să-ți tragi puțin sufletul, am avut șansa să mă întâlnesc cu câțiva brăileni „de-ai mei” - iertat fie-mi spiritul posesiv, dar tare fain s-a manifestat bucuria generală!
Un grup de turiști brăileni
De unii mă leagă o prietenie probată de-a lungul anilor de tot felul de încercări, cu ceilalți... mi-am intersectat pașii mai rar sau, pur și simplu, am devenit prieteni pe „Facebook”, unul din motivele principale care ne-au adus împreună fiind: BRĂILA!
Fără nicio discriminare, doresc să-l amintesc pe domnul Lala Gabriel (al doilea din dreapta), un inimos care, printr-o muncă susținută și dublată de pasiune, promovează Brăila și împrejurimile ei în toate mediile cunoscute. Dacă ajungeți vreodată în Cetate și doriți să vi se facă un tur al orașului cu o prezentare plăcută și bine documentată, apelați cu încredere la serviciile ghidului autorizat Lala Gabriel!
Ne-am continuat plimbarea în aval, nu mulți pași, căutând noi imagini care să rămână întipărite definitiv undeva, pe cortexul cerebral și/ sau în inimă, spre suprema satisfacție a Spiritului.
Un grup de turiști a plecat pe traseu.
Noi... am rămas cu ale noastre și-am căutat... odihna băncuțelor.
Am parcurs iar scările, de data aceasta în sens invers și ne-am delectat cu o ultimă privire spre...
... valea râului Cașoca văzută de sus.
Foarte curând voi adăuga și un videoclip în care veți putea admira, în toată splendoarea ei, cascada Pruncea. Nu doar o simplă cădere de apă de 5-6 metri, ci mult mai mult de-atât: naturalețe! Naturalețea și puritatea Mamei Naturi ce ni se prezintă asemenea unei fecioare ce-și așteaptă mirele, înveșmântată în cele mai alese haine - hainele curățeniei, ale purității!